Loading the content... Loading depends on your connection speed!

12 weken zwanger

Je bent 12 weken zwanger

Als je in de 12e week zit dan is de kans op een miskraam enorm afgenomen. En wordt de kans dat de zwangerschapskwaaltjes afnemen groter. Je kunt dus straks gaan genieten van de zwangerschap! Dit is vaak de periode dat vrouwen hun familie en vrienden inlichten over hun zwangerschap. Het eerste bezoek aan de verloskundige is immers al geweest en de echt is gemaakt.

De foetus is nu 7 cm groot en weegt ongeveer 20 gram. De nagels zijn aan het groeien en de ogen groeien langzaam aan wat dichter naar elkaar toe. De niertjes beginnen hun werk te doen en gaan vanaf nu het ingeslikte vruchtwater verwerken. En het beenmerg gaat beginnen met het maken van witte bloedcellen. Dit word het belangrijkste wapen tegen ziektekiemen.

Ondertussen beginnen de hersenen van de baby te werken en de reflexen gaan zich in razend tempo ontwikkelen.

De veranderingen in jouw lichaam gaan nu echt heel snel. Het kan dus voorkomen dat je snel duizelig wordt of zelfs flauwvalt! Dit komt door het hormoon progesteron. Dit hormoon veroorzaakt een verhoogde bloedtoevoer naar je baby. Dit heeft als effect dat je eigen bloedtoevoer soms minder kan worden. Dit is vooral goed te merken als je gedurende deze periode erg druk en actief bent. Het is belangrijk om regelmatig en gezond te eten, voldoende rust te nemen en goed te luisteren naar je lichaam. Je bent 12 weken zwanger, en al is het van de buitenkant vaak nog niet erg goed te zien, er veranderd nu veel in je lichaam.

Symptomen als je 12 weken zwanger bent:

  • Overmatig speeksel
  • Minder vaak urineren
  • Winderigheid
  • Gevoelig voor geuren
  • Vermoeidheid
  • Last van vaginale afscheiding
  • Hoofdpijn

Zoals de meeste zwangerschap symptomen zijn deze allemaal stuk voor stuk normaal, maar het verschilt per persoon of per zwangerschap in welke mate jij er last van hebt.

Laat een bericht achter