Loading the content... Loading depends on your connection speed!

11 weken zwanger

Je bent 11 weken zwanger

Als je 11 weken zwanger bent dan vind waarschijnlijk de eerste afspraak met de verloskundige snel plaats. Dit is voor vele aankomende moeders toch een soort mijlpaal. Het moment waarop het allemaal “echt” wordt. Waarschijnlijk wordt er nu meteen een eerste termijn echo gemaakt. Daarmee kan de verloskundige de exacte uitgerekende datum bepalen. Bij deze afspraak zul je ook voor het eerste het hartje van je baby horen kloppen. Je kan het nog niet voelen, want hij is daar helaas nog te klein voor maar vanaf deze week gaat de baby echt bewegen.

11 weken zwanger, 11 weken zwanger buik, 11 weken zwanger echo, 11 weken zwanger hoofdpijn

11 weken zwanger

Groei van de baby

De foetus is nu ongeveer 5,5 cm groot en weegt nu zo’n 8 gram. De organen, zoals het hartje, de longen, de niertjes, de lever en de hersenen zijn gevormd en beginnen al te functioneren.

Het hoofdje, dat nog steeds ongeveer de helft uitmaakt van de totale lengte van de baby, zal zich de komende tijd steeds meer oprichten. Hierdoor kan de nek zich gaan beginnen te ontwikkelen. Als je 11 weken zwanger bent beginnen ook de vingernageltjes te groeien. Het kraakbeen word hard en de vingers en tenen beginnen vorm te krijgen. Ze gaan zich scheiden van elkaar. Dus er zit geen zwemvliesachtig weefsel meer tussen te vingers en tenen.

Ook is de iris nu gevormd en stuit de baby de oogjes. Deze zullen zich pas weer openen na de 26e week. Langzaam aan beginnen de oren te groeien aan de zijkant van het hoofd.

In principe is de baby nu compleet en is het een kwestie van het groeien en verder ontwikkelen van het lichaam en de organen. Ook de geslachtsdelen beginnen als je 11 weken zwanger bent zich te ontwikkelen.

Als aanstaande moeder kun je last hebben van:

  • Een opgeblazen gevoel
  • Overmatige aanmaak van speeksel
  • Afkeer van bepaalde soorten voedsel, hunkering naar andere soorten
  • Een verandering van de borsten
  • Veelvuldig urineren

Laat een bericht achter